Vi lægger ud med at forsøge et par søer på den centrale del af Nordøen. Efter et par nætters fiskeri viser det sig dog, at der er uhyggelig langt imellem ål af bare nogenlunde rimelig størrelse. En af nætterne fanger vi over 100 ål, hvoraf kun én fisk er over 3 kilo. Et slimet helvede, hvor vi dog får gjort os en række værdifulde erfaringer, som sidenhen viser sig at komme til stor nytte. Den vigtigste af disse er uden tvivl, at circle hooks gør ålefiskeriet ufattelig meget nemmere. Både for fanger og ål. Allerede da vi var godt igennem de første 10-15 ål som var dybt kroget - indså vi, at der måtte gøres noget, hvis vi skulle kunne forsvare at genudsætte fiskene. På trods af lynhurtige modhug, var 90 % af fiskene kroget så dybt, at det involverede en større operation at få den fri. Ofte med det resultat, at ålen havde taget betragtelig skade under kampen for at komme fri.
Ikke nok med at ålen tog skade - har du først prøvet at afkroge en dybt kroget 500 grams ål - så forestil dig at afkroge tonsvis af fisk der er langt større og sværere at håndtere. Her snakker vi åleslim over hver eneste kvadratcentimeter af tøjet. Vi kom hurtigt frem til at Octopus Circle Hooks i str. 6/0 (Gamakatzu), var helt perfekte til jobbet. Med denne størrelse slap vi for alt for mange små ål i 1-2 kilos klassen, mens alt over denne størrelse sad perfekt på krogen - som regel kroget i mundvigen eller læben. Med denne teknik kunne vi pludselig genudsætte stort set alle fisk. Med hjælp af en hjemmelavet afkroger, af den type man bruger til conger (havål), kunne vi med lidt træning lande og afkroge ålene lynhurtigt.
Ålebestandene på New Zealand er i løbet af de sidste 20 år blevet så hårdt befisket komercielt, at fisk over 5 kilo bliver mere og mere sjældne. Hvis målet er store fisk, er det derfor en god ide at fiske i vande, der er så utilgængelige som muligt. Af samme årsag var turens næste mål - en flod på den nordvestlige del af Sydøen, 3 ½ dages vandring fra den nærmeste adgangsvej.
>>
|